De eerste weken van het nieuwe jaar zitten er op en misschien beginnen de eerste scheurtjes zich al te vertonen in de goede voornemens die je tijdens de jaarwisseling hebt bedacht.

“Dit jaar ga ik beter/zuiger/slimmer etc met mijn geld om” is een voornemen dat bijna altijd op de vele top zoveel lijstjes staat van meest genoemde voornemens.

Helaas is het ook een ontzettend moeilijk voornemen om je aan te houden. De dure feestdagen zijn net voorbij en misschien heb je ook nog een wintersport in de planning staan.
Al met al niet de beste periode om je geldzaken op orde te krijgen!

Hoe ga je er nou voor zorgen dat dit in 2016 wel gaat lukken?

Dat is precies waar ik je de komende tijd mee wil gaan helpen!
Mijn goede voornemen voor dit jaar is namelijk om de mensen om mij heen te gaan helpen met hun geldzaken. Ik wil ervoor zorgen dat je aan het eind van de maand meer overhoudt, dat je van je schulden afkomt en dat je vermogen gaat opbouwen.

Heb ik dan alle wijsheid in pacht? Zeker niet! Tot ongeveer een jaar geleden stond ik er, financieel gezien, dramatisch voor. Ik heb tijdens mij studententijd een flinke schuld opgebouwd en leefde sinds ik startte met werken van salaris naar salaris.

Op een bepaald moment heb ik de knop omgezet en besloot ik een aantal drastische veranderingen door te voeren in de manier waarop ik met mijn geld omga. Inmiddels is het voor mij een uitdaging geworden om alles zo goed mogelijk op orde te hebben.

Door mijn economische achtergrond kon ik veel tips die ik las snel oppikken. Wat me hierbij wel opviel was dat veel tips lang niet altijd begrijpelijk beschreven werden. Zeker onderwerpen als belastingen, pensioenen en beleggen worden al snel veel ingewikkelder gemaakt dan nodig. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat als je helemaal niks hebt met cijfertjes de drempel erg hoog is om eens lekker in je geldzaken te duiken.

Daarom wil ik wat ik hier schrijf zo simpel mogelijk houden. Ik wil je geen budgetten laten maken voor al je uitgaven. Ik wil je geen lastige software opdringen om je geldzaken in te gaan bijhouden en ik wil je ook geen keuzes laten maken tussen allerlei ingewikkelde beleggingsstrategieën die je zouden moeten helpen om je vermogen te gaan opbouwen.

Wat ik op dit moment wel met je wil delen zijn de twee belangrijkste punten die ik ontdekt heb in mijn zoektocht naar goed geordende en overzichtelijke financiën.

Inzicht

Het allerbelangrijkste is dat je inzicht gaat krijgen in je financiën. Je moet weten wat er binnenkomt, je moet weten wat je uitgeeft en je moet weten of je schulden hebt, en zo ja hoeveel. Als je dit inzicht niet hebt, dan kun je allerlei dingen gaan veranderen in je uitgavenpatroon, maar het resultaat zal dan altijd onoverzichtelijk blijven. En zolang je financiën onoverzichtelijk zijn weet je ook niet of je goed bezig bent. Misschien ben je opeens onnodig aan het besparen op zaken die je eigenlijk heel belangrijk vindt, maar blijf je onnodig veel geld uitgeven aan dingen die je veel minder belangrijk vindt.

Keuzes

Het tweede punt dat ontzettend belangrijk is, is dat je keuzes gaat maken. De reden dat ik een flinke studieschuld heb opgebouwd en dat ik niet kon wachten tot mijn volgende salaris gestort werd is dat ik het maken van keuzes altijd zo veel mogelijk vermeed. Ik ging veel stappen, vaak naar de film, at regelmatig buiten de deur en kocht van alles zonder er ook maar even over na te denken of het wel echt nodig was.
Ik wilde van alles doen en kopen en omdat ik het geld beschikbaar had, kon ik ook alles doen. Lenen bij DUO is een eitje en ook rood kunnen staan op je betaalrekening is een kwestie van een paar klikken.
Begrijp me niet verkeerd, ik heb zeker geen spijt van de dingen die ik heb gedaan, maar als ik het overzicht van mijn studieschuld zie en terugdenk aan het maandenlang rood staan ontkom ik er niet aan te denken dat het waarschijnlijk net zo geweldig was geweest als ik wel een paar keuzes had gemaakt, als ik af en toe ergens nee tegen had gezegd.

Nu kan het zijn dat je mijn opsomming hierboven las en dacht “Dat zijn precies de dingen die ik het allerbelangrijkste vind, daarin ga ik echt geen keuzes maken!” Prima! Blijf er dan vooral je geld aan uitgeven, maar ga ook bedenken waaraan je je geld nog meer uitgeeft, misschien dat daarin nog wel keuzes te maken zijn.

Om erachter te komen welke keuzes de meeste invloed hebben op wat je uiteindelijk overhoudt aan het einde van de maand zul je er eerst voor moeten zorgen dat je inzicht hebt in je financiën.

Hoe krijg je dit inzicht?

Daar zal mijn volgende post je bij gaan helpen!