Een aantal weken geleden schreef ik mijn eerste post over de twee belangrijkste zaken om je geldzaken op orde te gaan krijgen: Het krijgen van inzicht en het maken van keuzes. In deze post wat advies over hoe je inzicht kunt krijgen in je financiën.

Zoals de meeste avondjes in de kroeg eindigt de avond met het betalen van de rekening. We blijven Nederlanders, dus de rekening werd netjes gedeeld. De kroeg in kwestie kon onze Hollandse mentaliteit zelfs faciliteren door iedereen apart te laten pinnen. Op het moment dat, laten we hem Lucas noemen, aan de beurt was zag ik het pin apparaat de gevreesde “Geen saldo” melding geven. Na zijn deel van de rekening even voorgeschoten te hebben vraag ik op de fiets richting huis aan Lucas of hem dit vaker gebeurd. “Regelmatig”  weet hij me te vertellen. Hoe het komt is hem een raadsel. Als ik vraag waar zijn geld dan naartoe gaat noemt hij z’n huur, wat boodschappen, gas en elektra, een fitness abonnement en wat andere vaste lasten. Bij elkaar opgeteld nog lang niet in de buurt van zijn meer dan goede salaris. Als onze wegen elkaar bijna scheiden zeg ik tegen hem dat terugbetalen geen haast heeft en dat hij eigenlijk eens zou moeten proberen een maandje precies bij te houden wat hij allemaal uitgeeft.

En dat is precies wat ik jou ook zou willen aanraden. Ga een maand lang bijhouden waar elke euro, sterker nog, elke eurocent van je uitgaven naartoe gaat. En met elke eurocent bedoel ik ook echt ELKE eurocent, dus ook het pakje kauwgom bij de kiosk, die app van 99 cent en dat paar sokken bij de Hema.
Hoe je dit bijhoudt laat ik helemaal aan jou, maar je zou bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van een notitieboekje dat je altijd bij je hebt of de notitie app op je telefoon. Denk niet dat je aan je overzicht van Internetbankieren genoeg hebt. Je kunt hierop namelijk niet je losse boodschappen zien en dat is nou precies waar het wel om gaat. Ik hoor je denken: “Wat een k*tklusje!”, en dat is het ook, maar je zal versteld staan van het inzicht dat je hiermee krijgt.
Aan het eind van de maand wil ik je vragen elk item op je lijst langs te lopen en aan te geven of deze aankoop essentieel was of niet. Hoe zijn je uitgaven verdeeld? De maand erop kan je dit bijhouden herhalen, maar dan voorafgaand aan elke uitgave jezelf de simpele vraag stellen: “Heb ik dit echt nodig of niet?”. Ik ben benieuwd hoe je verdeling er na deze tweede maand uitziet.

Toen ik een maand later weer met Lucas in de kroeg zat hoorde ik van hem dat hij zo’n 60% van zijn uitgaven niet als essentieel had beoordeeld. Ook kwam hij er op deze manier achter dat hij meer uitgaf dan dat er binnen kwam!
Hij ontdekte dat hij niet alleen een bak met geld kwijt was aan lunch op z’n werk maar ook een klein fortuin uitgaf aan allerlei apps voor z’n iPad en telefoon. Door een maand lang bij te houden waar z’n geld naar toe ging is Lucas zich bewust geworden van een aantal zaken waar hij daarvoor geen idee van had. Toen ik hem laatst sprak zei hij dat hij een paar keer per week zelf lunch mee naar werk en heeft hij met zichzelf afgesproken altijd een paar minuten na te denken over een nieuwe app aankoop. Sindsdien heb ik de “Geen saldo” melding in de kroeg ook niet meer gezien.

Nu je de manier weet om meer inzicht in je financiën te krijgen zal ik in mijn volgende blogs meer vertellen over wat je met deze informatie kunt. Om te beginnen zal ik je laten zien hoe je een bedrag kunt hangen aan wat je waard bent en natuurlijk wat je vervolgens met die informatie kunt doen!